Choline wordt ook wel vitamine B4 genoemd. Eigenlijk is het echter geen vitamine, maar een zogenoemde half-vitamine. Vitamines zijn essentiële stoffen, die het lichaam zelf niet kan aanmaken en die we dus uit voeding moeten halen. Half-vitamines zijn stoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden zelf aan kan maken, maar die aangevuld moeten worden door middel van voeding. Ook choline kan in geringe hoeveelheden door het lichaam zelf worden aangemaakt. De productie van choline is echter bij de meeste mensen niet toereikend en daarom is opname uit voeding meestal essentieel.
Choline heeft verschillende functies. Het is een bouwsteen voor acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter, die verantwoordelijk is voor een goede hersenfunctie. Acetylcholine zorgt voor een goede prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren. Ook is acetylcholine essentieel voor het geheugen en speelt het een rol in de gemoedstoestand.
Choline is verder noodzakelijk voor een gezonde leverfunctie, omdat het zorgt voor de afbraak en transport van vet door de lever.
Genoeg reden om te zorgen voor voldoende choline in je voeding! Choline zit onder andere in lever, eieren, oesters, zalm, kabeljauw, pistachenoten, quinoa, bloemkool en zoete aardappel (bataat). Deze zoete-aardappel-soep is dus een bron van choline:
Ingrediënten:
2 bollen knoflook (circa 20 teentjes)
500 gram bataat
Fijngehakte peterselie (vers)
1 liter groentebouillon
Peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Leg de ongepelde bollen knoflook op een bakplaat en zet ze 30 minuten in de oven, totdat ze van binnen zacht zijn. Schil intussen de bataat, snijd in kleinere stukken en leg ze ook op de bakplaat. Besprenkel de bataat met wat olijfolie. Bak de bataat in zo’n 15 minuten gaar (kan de laatste 15 minuten samen met de knoflook).
Verwarm de bouillon in een pan. Knijp de teentjes knoflook uit boven de pan en voeg ook de stukjes bataat toe. Verwarm de soep nog een paar minuten en pureer hem dan met een staafmixer.
Breng soep op smaak met versgemalen peper en garneer met de fijngesneden peterselie.
Smakelijk eten!