Blog Layout

Reinigende rucolasalade

30 april 2022

Chlorofyl

Chlorofyl is een natuurlijk kleurpigment dat planten, algen en (blad)groenten hun groene kleur geeft. Hoe donkerder groen een plant is, hoe meer chlorofyl erin zit. Chlorofyl heeft drie belangrijke functies voor onze gezondheid.


Ten eerste kan chlorofyl zich in ons maag-darmkanaal binden aan allerlei giftige stoffen, zoals dioxines en zware metalen. Deze stoffen wil je niet in je lichaam opnemen. Chlorofyl houdt deze stoffen vast en zo verlaten ze je lichaam via de ontlasting. Chlorofyl is dus voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen die medicijnen gebruiken, aan het afvallen zijn (dan komen er afvalstoffen vrij), veel rood vlees eten, of last hebben van allergieën of luchtwegproblemen.


Ten tweede bevat chlorofylrijke voeding ook veel magnesium. Tegenwoordig hebben veel mensen een tekort aan magnesium. Magnesium wordt verbruikt in perioden van stress. Via de voeding extra magnesium aanvullen, is daarom een goed idee.


Ten derde kan chlorofyl via de lever zogenaamde xeno-oestrogenen uit ons lichaam helpen verwijderen. Xeno-oestrogenen zijn stoffen van buitenaf die onze eigen oestrogenen imiteren. Hierdoor kan er oestrogeendominantie ontstaan (zie ook de blog over lignanen).


Chlorofyl zit in groene (blad)groenten. Het is dus goed om dagelijks groene (blad)groenten toe te voegen aan je maaltijden. Denk aan spinazie, boerenkool, broccoli, verschillende soorten sla, zeegroenten en groene kruiden.


Of maak deze reinigende rucolasalade:


Ingrediënten

1 zakje rucola (nog beter is natuurlijk rucola uit eigen tuin of van de biologische boer uit de buurt)

extra vierge olijfolie

balsamico-azijn

(plantaardige) parmezaanse kaas


Bereiding

Knip of snijd de rucola in wat kleinere stukjes. Meng de rucola met olijfolie en balsamico-azijn naar smaak en rasp de (plantaardige) parmezaanse kaas over de salade heen.


Lekker als bijgerecht bij de lunch of het diner.

5 juni 2023
BBQ-seizoen!
17 mei 2023
Aarbeien
27 maart 2023
Basisrecept
Share by: