DIM, volledig diindolylmethaan, is een stof die we kunnen aanmaken in ons lichaam uit groenten van de brassica-familie. Dit zijn kruisbloemige groenten zoals bloemkool, rucola, radijsjes, spruiten, broccoli en alle andere kolen.
DIM is een onmisbare stof als het gaat om het in balans brengen van je hormonen. Veel vrouwen hebben last van een hormonale disbalans. Oestrogeendominantie is bijvoorbeeld vaak voorkomend. Er is dan sprake van teveel oestrogeen in verhouding tot progesteron. Dit kan voor tal van klachten zorgen, zoals PMS, endometriose, cysten, vetopslag op de benen, lipoedeem, vleesbomen en hormonale migraine, maar ook overgewicht en insulineresistentie (beginstadium diabetes type 2).
Als een teveel aan oestrogeen niet goed wordt afgebroken en afgevoerd door de lever, kan er oestrogeendominantie ontstaan. DIM draagt bij aan een goede werking van de lever en de afbraak van hormonen zoals oestrogeen. DIM kan er op die manier voor zorgen dat oestrogeen en progesteron in balans komen en blijven.
Wil je echt een boost van DIM binnenkrijgen, eet dan broccolikiemen. Een plukje van 10 gram broccolikiemen bevat net zoveel beschermende stofjes als 300-500 gram broccoli! Broccolikiemen zijn te koop bij de supermarkt, maar je kunt ze ook heel gemakkelijk (en goedkoop) zelf kweken!
Ingrediënten
Broccolizaden (te koop bij de biowinkel of online)
Kweekmatjes óf een weckpot, een elastiek en een gaasje/kaasdoek.
Werkwijze
Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf kiemgroenten te kweken. Ik bespreek er 2 met je.
Zelf kweek ik mijn kiemgroenten meestal op kweekmatjes. Deze zijn gemaakt van biologisch geteelde vezelhennep. Je kunt ze online kopen.
Maak het kweekmatje goed nat en leg het in een bakje met deksel (ik gebruik vaak een botervloot of een bakje van de chinees). Verdeel de zaadjes over het matje. Dek het bakje af met het deksel, maar laat een kiertje open, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen (anders gaan de zaadjes schimmelen).
Houd het matje goed vochtig (maar niet te nat). Binnen een paar dagen ontkiemen je zaadjes. Als ze ongeveer 5 cm lang zijn, kun je ze afknippen en opeten. Knip niet meer af dan je opeet, want de kiemen zijn maar kort houdbaar nadat je ze hebt afgeknipt. Vergeet niet het kweekmatje goed vochtig te houden, dan blijven de overgebleven kiemen goed.
Start in de avond en laat de zaden weken. Doe de zaden hiervoor in de weckpot met een laagje water, Houd hiervoor 1/4e zaden en 3/4e water aan. Bedek de weckpot met het gaas (het deksel blijft er dus af).
Giet de ochtend erna het water af. Laat het potje bedekt met het gaasje en zet het in het donker.
In de avond spoel je de zaden met water. Giet het water daarna weer af.
Zet de weckpot (met het gaasje) nu omgekeerd op een bordje of in een bakje. Zo kan het overtollige water weglopen. Plaats de kiemen dan op een lichte plek, bijvoorbeeld op de vensterbank.
Spoel de kiemen elke ochtend en avond.
Na een paar dagen zijn de zaadjes gekiemd en klaar om opgegeten te worden. Neem niet meer uit de pot dan je opeet. Laat de overige kiemen in de pot en blijf deze elke ochtend en avond spoelen.
Je kunt natuurlijk ook andere zaden kiemen, denk aan zaden van rucola, bietjes, alfalfa, rode kool etc etc. Ook peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen en erwten kun je prima kiemen. Ontdek zelf wat je lekker vindt!
Strooi de kiemen over je salade of op je boterham. Gebruik ze als garnering op de soep of verwerk ze in smoothie.
Smakelijk eten!