Water
De mens bestaat voor zo’n 65% -75% uit water. Water is heel belangrijk voor ons lichaam:
Voldoende water drinken is dus essentieel! 30 ml water voor iedere kg aan lichaamsgewicht per dag is een goede maat. Weeg je dus 60 kg, dan zou je 1,8 liter water per dag moeten drinken. Maar veel mensen drinken veel minder dan aanbevolen en geven aan vaak helemaal geen dorst te hebben. Dat klopt! Want na onze 30e, neemt het gevoel van dorst steeds verder af en wordt de kans uit te drogen steeds groter.
De eerste tekenen van uitdroging vallen ons vaak niet op. Maar voel je je moe, prikkelbaar, angstig, neerslachtig, depressief, kun je niet goed slapen, heb je een zwaar hoofd en moeite om je te concentreren? Dan is de kans groot dat je te weinig water drinkt.
Mineralen
Mineralen, zoals zink, koper, jodium, chroom, magnesium, calcium, kalium, natrium, selenium, ijzer en fosfor hebben veel verschillende functies in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan botopbouw, vochthuishouding, energieproductie, stofwisseling, stressregulatie en immuunfunctie.
Mineralen functioneren vaak als een hulpstof in al deze processen, als een radartje in een complex geheel, en je kan je voorstellen dat als er een tekort is, een radartje spaak loopt en daardoor alles wat daarna gebeurt ook.
Zo zijn zink, jodium, magnesium en selenium belangrijk voor de werking van ons immuunsysteem omdat dit belangrijke bouwstenen zijn voor onze thymus die afweercellen produceert.
Verder zijn jodium, selenium en zink essentieel voor een goede schildklierwerking. Je schildklier is o.a. betrokken bij de energieproductie, stofwisseling en temperatuurregeling.
Natrium en kalium zijn de 2 mineralen die het belangrijkste zijn in de vochthuishouding. De vochthuishouding wordt gereguleerd door het hormoon aldosteron. Dit wordt geproduceerd door onze bijnieren, Onze bijnieren produceren echter ook (nor)adrenaline en cortisol. onze stresshormonen.
Stress rooft mineralen
Als we stress ervaren, komt ons lichaam in de overlevingsstand. Overleven heeft altijd prioriteit boven alle andere processen in ons lijf.
De hele dag door scant onze hersenstam bepaalde belangrijke factoren in ons lijf die nodig zijn om te overleven:
– is er genoeg vocht?
– is onze bloedsuikerspiegel binnen bepaalde grenzen?
– in onze lichaamstemperatuur nog goed?
– hoe gaat het met de bloeddruk, hartslag en ademhaling?
Signaleert de hersenstam een probleem? Dan schakelt hij het systeem in dat er voor zorgt dat er weer balans komt. 9 van de 10x krijgen de bijnieren als eerste een seintje.
De bijnieren doen dan 3 dingen:
Ze produceren (nor)adrenaline die ervoor zorgt dat we “in actie komen”, de zogenaamde 'fight or flight'-reactie.
Ze produceren cortisol die je bloedsuiker verhoogt om energie vrij te maken om te bewegen.
Ze produceren aldosteron om je bloeddruk te verhogen om in actie te komen en om voedingsstoffen te transporteren naar daar waar het nodig is.
Zo hebben de bijnieren een heel belangrijke rol om ervoor te zorgen dat je de stresssituatie aankunt. De bijnieren gebruiken hiervoor veel mineralen. Stress berooft je dus van mineralen.
Gemineraliseerd water
Water en mineralen is een gouden combi. Water is het oplosmiddel en vervoersmiddel van de mineralen. En de mineralen zorgen er op hun beurt voor dat ons lichaam het water goed kan opnemen. Bij een tekort aan mineralen zal ons lichaam het water weigeren. Merk jij bijvoorbeeld dat je misselijk wordt als je water drinkt? Dan is dat een teken dat je lichaam te weinig mineralen heeft om het water goed op te kunnen nemen.
Om ervoor te zorgen dat je lichaam water goed kan opnemen, kun je je drinkwater mineraliseren. Zeker als het warm is, zoals nu in de zomer, is dat een goed idee. Water mineraliseren is heel eenvoudig en goedkoop.
Ingrediënten
1 liter water
0,25-0,5 tl ongeraffineerd zeezout (kies bijvoorbeeld voor Keltisch zeezout of Himalayazout)
Bereiding
Meng het zout door het water en roer goed totdat al het zout is oplost.
Je kunt dit water zonder problemen iedere dag drinken. Ook als je last hebt van een hoge bloeddruk. Het minderen/vermijden van zout bij een hoge bloeddruk heeft betrekking op keukenzout (natriumchloride of NaCl). Om ervoor te zorgen dat keukenzout niet klontert en goed strooibaar blijft, worden er antiklontermiddelen zoals aluminium aan toegevoegd. Aluminium is een zwaar metaal waar ons lichaam op reageert door de bloeddruk te verhogen.
Ongeraffineerd zeezout, zoals Keltische zeezout en Himalayazout) bevat in de regel geen aluminium, maar wél veel mineralen die de bloeddruk doen dalen. Door dit zout toe te voegen aan je water, zorg je er voor dat het water ook daadwerkelijk door je lijf kan worden opgenomen. Op die manier blijf je goed gehydrateerd en reguleer je ook de bloeddruk.
Proost!