Blog Layout

Vis-tajine met venkel

5 juni 2022

Anethol

Anethol is een fyto-oestrogeen, net als lignanen en isoflavonen. Fyto-oestrogenen kunnen op twee manieren werken in ons lichaam. Ze kunnen helpen bij een oestrogeentekort (of -afname, zoals in de overgang), maar ze kunnen ook helpen bij een oestrogeenoverschot ofwel oestrogeendominantie (zoals bij endometriose en PMS). Hoe werkt dat dan?


Oestrogene werking
Fyto-oestrogenen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort aan oestrogeen. Oestrogenen moeten aanhaken op een receptor om hun oestrogeenwerking in ons lichaam te kunnen uitvoeren. Bij een tekort aan oestrogeen, kunnen fyto-oestrogenen aanhaken op een receptor. Een fyto-oestrogeen kan op die manier de werking van oestrogenen nabootsen.

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in ons lichaam. Deze daling kan de typische overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, droge huid en slijmvliezen en spier- en gewrichtsklachten veroorzaken. Fyto-oestrogenen kunnen helpen deze klachten te verminderen.


Anti-oestrogene werking

Zoals hierboven al verteld kunnen fyto-oestrogenen aanhaken op oestrogeenreceptoren. Ze kunnen er op die manier voor zorgen dat oestrogenen niet kunnen aanhaken op de receptoren. Fyto-oestrogenen hebben echter een veel zwakkere werking dan oestrogenen. Zeker bij een overmaat aan oestrogeen kan dit een voordeel zijn. Als de oestrogenen niet kunnen aanhaken, omdat de receptorplaats al bezet is, kunnen ze ook geen klachten veroorzaken. Dit is gunstig voor vrouwen met PMS, endometriose, cystes etc. Je behoudt op die manier dus een gezond oestrogeenniveau.


Anethol komt veel voor in anijs en venkel. Het drinken van anijs- of venkelthee is dus een goede manier om fyto-oestrogenen binnen te krijgen. Drink er echter niet té veel van, maximaal 3 kopjes per dag.

Ook in dit recept gebruik ik venkel:


Vis-tajine met venkel


Ingrediënten

400 gram aardappelschijfjes of krieltjes

500 gram kabeljauw (4 stukken)

1 venkelknol

1 courgette

2 teentjes knoflook

2 el olijfolie

2 el fijngesneden peterselie

2 el fijngesneden koriander of dille

2 dl vis- of groentenbouillon

2 el citroensap

peper

1 biologische citroen


Bereiding

Snijd de harde kern uit de venkel en snijd hem in 8 parten. Snijd de courgette in plakjes van 1/2 cm en snipper de knoflook. Snijd de citroen in parten.

Doe de olijfolie in de tajine* en voeg de krieltjes/aardappelschijfjes en de venkel toe. Bak een paar minuutjes.

Voeg dan de bouillon en het citroensap toe. Breng op smaak met de peper.

Laat afgedekt een minuut of 10 koken totdat de aardappel bijna gaar is.

Voeg dan de courgette, de knoflook, de citroenpartjes en de kabeljauw toe, plaats het deksel weer op de tajine en laat de vis in ongeveer 10 minuten gaar worden.

Bestrooi voor het opdienen met de peterselie en de koriander/dille.


*heb je geen tajine, dan werkt een hapjespan ook prima!


Smakelijk eten!






5 juni 2023
BBQ-seizoen!
17 mei 2023
Aarbeien
27 maart 2023
Basisrecept
Share by: