Isoflavonen zijn fyto-oestrogenen, oestrogenen uit planten. Er is heel veel bewijs dat isoflavonen PMS-klachten kunnen verminderen.
Een paar dagen voor de menstruatie zal de oestrogeenspiegel in je lichaam snel dalen. Dit plotselinge dalen kan de typische PMS-klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, (nachtelijke) opvliegers en zweten, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Door het eten van isoflavonen kunnen we deze plotselinge daling een beetje geleidelijker laten plaatsvinden, waardoor PMS-klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Isoflavonen hebben namelijk een oestrogeenwerking in ons lichaam, maar wel veel minder sterk dan ons lichaamseigen oestrogeen.
Gefermenteerde soja, zoals misopasta of tempéh, bevat veel isoflavonen. Heb je last van PMS-klachten, probeer dan eens in de laatste week vóór je menstruatie dagelijks een kopje misosoep te drinken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam rustiger kan wennen aan de daling van oestrogeen en je minder PMS-klachten zult ervaren.
Ook vrouwen die last hebben van overgangsklachten kunnen gebaat zijn bij het drinken van misosoep.
Graag deel ik 2 receptjes voor misosoep met je, één supersnel en één iets uitgebreider recept.
Supersnelle misosoep
Ingrediënten
1 eetlepel misopasta (witte misopasta is het mildst van smaak, deze is het meest geschikt als je nog nooit eerder miso hebt gegeten)
250 ml warm water (niet warmer dan 45 graden)
Bereiding
Roer de misopasta door het water tot hij helemaal is opgelost en drink de soep meteen op.
Uitgebreidere misosoep
Ingrediënten
4 el misopasta (of naar smaak meer)
200 g shiitake
4 bosuien
300 g noedels (bijvoorbeeld rijst- of boekweitnoedels)
4 eieren
1 l water
300 g kipfilet of tofu
bouillonpoeder
eventueel 2 el gedroogde wakame
Bereiding
Snijd de shiitake in plakjes, de bosui in dunne ringetjes en de kipfilet of tofu in blokjes.
Doe het water in de pan. Voeg het bouillonpoeder, de shiitake en eventueel de wakame toe.
voeg ook de kipblokjes toe (als je deze gebruikt).
Als de kip bijna gaar is, doe je de noedels erbij en laat je de soep een paar minuten zachtjes koken. Kijk voor de kooktijd op de verpakking van de noedels die jij gebruikt.
Kook intussen in een andere pan 4 eieren.
Verlaag dan het vuur van de soep en voeg de blokjes tofu toe.
Laat de soep verder afkoelen tot ongeveer 45 graden. Meng in een klein kommetje de misopasta met een deel van de soep. Roer tot alle klontjes weg zijn en voeg toe aan de rest.
Verdeel de misosoep over de kommen en garneer ieder bord met een ei in twee helften en de bosui ringetjes.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere groenten, zoals worteltjes (julienne gesneden) of paksoi, of ander vlees, zoals reepjes rundvlees. Ook garnalen zijn erg lekker in misosoep.
Smakelijk eten!