Wortelgroenten vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze bevatten langzame koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast bevatten wortelgroenten veel vitaminen, vezels en andere gezondheid bevorderende eigenschappen.
Ik geef je graag een aantal voorbeelden:
1. Wortels
Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf (in kleine hoeveelheden) deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.
Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en beschermen daarmee je lichaam tegen schade.
Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep of salade van.
2. Radijsjes
Hoewel radijsjes klein zijn, bevatten ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamine C en ze bevatten daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.
3. Zoete aardappels
Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid.
Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol.
Zoete aardappel kun je op heel veel manieren verwerken. Je kunt hem koken, roosteren, bakken of gebruiken voor in soep en gebak.
4. Rode biet
Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).
Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!
Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen.
5. Pastinaak
Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaakmaker een vaste plek in de winkel veroverd. Pinksternakel, zoals pastinaak ook heet, is een crèmekleurige, lange wortel met een zoete en anijsachtige smaak.
Met deze groente in je eetpatroon profiteer je van allerlei gezondheidsvoordelen. Zo verkleinen de vezels het risico op hart- en vaatziekten. De vitamine C in pastinaak ondersteunt je weerstand. Daarnaast draagt deze groente bij aan de gezondheid van je ogen, huid, haar en nagels door de provitamine A.
6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.
Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. Maak bijvoorbeeld eens dit gerecht met venkel.
Wortelgroenten zijn goed om dagelijks toe te voegen aan je maaltijden. Zelfs aan je ontbijt kun je wortelgroenten toevoegen. Ik eet bijvoorbeeld graag deze pastinaaksoep als ontbijt.
Ingrediënten
3 biologische pastinaken, geschild en in stukken gesneden
750 ml groentenbouillon
milde olijfolie
kaneel
Collageenpoeder of naturel eiwitpoeder
Bereiding
Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de stukken pastinaak toe en bak ze kort. Voeg daarna de bouillon toe en kook de pastinaken gaar (tot je erin kunt prikken met een vork).
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender glad. Roer het collegeen- of eiwitpoeder er doorheen en voeg naar smaak kaneel toe.
Tip: om er een compleet ontbijt van te maken, garneer ik de soep met de hormoon super mix of met andere noten en zaden.
Smakelijk eten!