Blog Layout

Notenmelk

21 oktober 2022

Amandelmelk

Ik adviseer mijn cliënten vaak om zuivel te laten staan. Veel mensen reageren niet goed op zuivel, waardoor ze darmproblemen ervaren of hun hormonen uit balans raken. Een goede vervanging van koemelk is zelfgemaakte amandelmelk.


Zelfgemaakte amandelmelk bevat weinig vet, maar veel energie, eiwitten, vetten en vezels. Daarnaast bevat zelfgemaakte amandelmelk mineralen en vitaminen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink, vitamine C, vitamine B6, thiamine, riboflavine, niacine ,foliumzuur en vitamine E.


Zelfgemaakte amandelmelk heeft veel voordelen voor je gezondheid:


Bloeddruk verlagen

Het drinken van zelfgemaakte amandelmelk helpt bij het verlagen van de bloeddruk en het behouden van een gezonde bloeddruk.


Houdt het hart gezond

Onderzoek laat zien dat het drinken van zelfgemaakte amandelmelk (of het eten van amandelen) kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.


Sterkere spieren

Zelfgemaakte amandelmelk bevat riboflavine, een vorm van vitamine B, waarvan is aangetoond dat het helpt om spierkracht en groei te reguleren. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een goede bron van eiwitten, die belangrijk zijn voor opbouw en herstel van de spieren.


Mooie huid

De huid is afhankelijk van verschillende soorten vitamines en mineralen om het in zijn optimale staat te houden. Het drinken van zelfgemaakte amandelmelk, die veel vitamine E bevat, helpt de gezondheid van de huid te behouden. Naast vitamine E bevat amandelmelk ook antioxidanten die helpen bij het herstel van de beschadigde huid,


Sterke botten

Zelfgemaakte amandelmelk bevat calcium, wat nodig is voor het vormen en onderhouden van tanden en botten. Calcium is ook nodig voor de bloedstolling, het ontspannen van de spieren en het handhaven van een normale hartslag. Eén portie zelfgemaakte amandelmelk bevat 30% van de dagelijkse behoefte aan calcium.


Sterk immuunsysteem

Zelfgemaakte amandelmelk heeft verschillende voedingsstoffen en mineralen die helpen bij het handhaven van een gezond immuunsysteem.


Je ziet dat ik steeds spreek over zelfgemaakte amandelmelk en niet gewoon over amandelmelk. In amandelmelk uit de winkel zitten namelijk (meestal) stofjes die niet zo goed zijn voor je gezondheid. Denk aan toegevoegde suikers, smaakstoffen en plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie.

Het zelf maken van amandelmelk is heel eenvoudig en veel gezonder dan amandelmelk uit de supermarkt.


Ingrediënten

50 gram rauwe, blanke amandelen

500 ml water (plus extra om te weken)


Bereiding

Week de amandelen in een kommetje water gedurende minimaal 4 uur (een hele nacht is ook goed).

Haal de amandelen uit het water en doe ze in een blender. Voeg 500 ml water toe en blend tot er amandelmelk ontstaat. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.

Zeef de amandelmelk vervolgens (met een theezeef of een kaasdoek) en bewaar hem in een gesloten glazen fles maximaal 5 dagen in de koelkast.


Je kunt deze melk gebruiken als basis voor je smoothie of shake, als vervanger van melk in je recepten, of je drinkt hem gewoon zo.

In plaats van amandelen kun je ook rauwe cashewnoten, hazelnoten, pompoenpitten etc. gebruiken.


Smakelijk!


5 juni 2023
BBQ-seizoen!
17 mei 2023
Aarbeien
27 maart 2023
Basisrecept
Share by: