Vetten zijn essentiële voedingsstoffen en belangrijke energiebronnen voor het lichaam. vetten spelen een cruciale rol bij de opname van andere voedingsstoffen, gewichtsbeheersing, conditie van huid en haar, lichaamstemperatuur, de werking van het immuunsysteem, hormonale balans en de bescherming van de organen.
Het is belangrijk om de juiste vetten te eten, want niet alle vetten zijn gezond. De vetten die je zeker wilt laten staan, zijn transvetten. Dit zijn chemisch geharde vetten, die gebruikt worden in bewerkte voeding, zoals koekjes, chips en diepvriespizza, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadboter.
Vetten die je ook wilt vermijden, zijn vetten die veel omega 6 vetzuren bevatten. Voorbeelden hiervan zijn zonnebloemolie en maisolie (en ook weer de margarine, halvarine en bak- en braadboter).
Welke vetten wil je dan wel binnenkrijgen?
Om in te bakken en braden gebruik je het beste roomboter of kokosolie (of kokosvet, dat is hetzelfde). Voor over een salade is extra vierge olijfolie een goede keus. Ook in noten, pitten en zaden vind je veel gezonde vetten. En wat dacht je van avocado? In avocado zitten veel gezonde vetten! Ik zet de voordelen van het eten van avocado graag voor je op een rijtje:
Vet gezond dus!
Graag deel ik dan ook het recept voor deze power sandwich met je. Smakelijk eten alvast!
Ingrediënten
2 sneetjes glutenvrij brood
1/2 avocado
1/2 blikje tonijn op water (of op olijfolie, als het extra vierge olijfolie is)
extra vierge olijfolie
rucola
1 tomaat
Bereiding
Prak de avocado met een vork. Snijd de tomaat in plakjes. Laat het blikje tonijn op water uitlekken. Meng de tonijn in een bakje met een eetlepel extra vierge olijfolie. Besmeer de boterhammen met avocado, verdeel de tonijn en de rucola eroverheen en leg de plakjes tomaat erop.