Blog Layout

Eiwitrijke wraps

29 juni 2022

An egg a day keeps the doctor away

Eieren zijn ontzettend gezond! Iedere dag 1 of 2 eieren eten is goed voor je hormonen, je darmen, je hele lichaam eigenlijk. In deze blog vertel ik je waarom.


  1. Een ei is een heel goede eiwitbron. Een ei bevat alle aminozuren die we dagelijks nodig hebben. Een andere naam voor eiwit is proteïne, wat ‘eerste' of 'belangrijkste’ betekent. Eiwitten zijn de bouwstof voor celmembranen, organen en onze spieren en bindweefsel, ons immuunsysteem, ons hormoonsysteem enz.
  2. Een ei bevat onder anderen aanzienlijke hoeveelheden vitamine A, B12, foliumzuur en vitamine D. Daarnaast bevat een ei ook ijzer, zink en selenium.  Dit zijn vitaminen en mineralen die van levensbelang voor ons zijn.
  3. Er zijn tegenwoordig ook omega-3-eieren te koop. Veel mensen krijgen te weinig omega 3-vetzuren binnen, terwijl ze juist heel belangrijk zijn voor onze gezondheid.
  4. Het eigeel bevat 2 sterke antioxidanten voor onze ogen, vooral voor de macula: luteïne en zeaxanthine. Hoe geler het eigeel, des te meer bescherming. Dooiers van buitenkippen/weidekippen, die veel gevarieerder eten, zijn veel geler dan de niet-biologische eieren uit de supermarkt. Let wel op: maiseieren met een gelere dooier zijn niet gezonder! Het is de mais die de dooier geel kleurt, niet de luteïne en zeaxanthine.
  5. Zelfs als je dagelijks een (of meer) eitje(s) zou eten, heeft dit geen nadelig effect op je cholesterolwaarden. Sterker nog, door de hoeveelheid lecithine, vitamine B12 en de stof betaïne heeft het juist een gunstig effect, Daarnaast maakt je lever (die verantwoordelijk is voor 40% van de cholesterolaanmaak) minder cholesterol aan als cholesterol voldoende in de voeding aanwezig is.
  6. Een eitje per dag wordt niet geassocieerd met een verhoogd cholesterol en daardoor niet met neuro-degeneratieve ziekten. Sterker nog: uit onderzoek is gebleken dat een hogere inname van cholesterol/ei  juist een lagere kans op dementie en afname van verstandelijk vermogens op oudere leeftijd geeft in vergelijking met mensen die geen eieren eten. 
  7. Een eitje per dag verlaagt het risico op hartinfarcten. Er werd lang gezegd dat het cholesterol in eieren het risico op hart-en-vaatziekten verhoogden. Maar uit grote onderzoeken blijken eieren juist de kans op vooral herseninfarcten en hersenbloedingen te verlagen.
  8. Ei is een rijke bron van choline (voorloperstof van lecithine/acetylcholine), dat een gunstige werking heeft op de verlaging van de bloedvetten. Dit geeft minder stroperig bloed. Lecithine zorgt ervoor dat cholesterol niet aan de vaatwanden plakt. Bovendien is lecithine een onmisbare stof voor de prikkeloverdracht in onze hersenen. Tekorten aan lecithine kunnen leiden tot depressies, dementie, ADHD, dyslexie, Alzheimer, concentratieproblemen etc. Ook is choline een belangrijke stof als het gaat om onze darmperistaltiek en de neurotransmitter acetylcholine die betrokken is bij zaken als herinneren, focussen, leren en aandacht.
  9. Cholesterol is een heel belangrijke reparatiestof, die probeert een mooi glad 'plaveisel laagje' rond ontstekingen in je vaten te maken zodat het bloed zo gemakkelijk mogelijk kan blijven passeren. Daarmee voorkomt cholesterol dus juist hart- en vaatproblemen.


Genoeg redenen om wat vaker ei op het menu te zetten! Ik deel dan ook graag mijn recept voor eiwitrijke wraps met je.


Ingrediënten

3 eieren

3 halve eierdopjes water

15 gram kokosmeel

15 gram arrowroot

Kokosolie/roomboter


Bereiding

Meng alle ingrediënten tot een glad deeg met de blender of de staafmixer. Bak de wraps in een (pannen)koekenpan in kokosolie of roomboter.


Heerlijk om te vullen met groenten, kipfilet, zalm... net wat jij lekker vindt. Smakelijk eten!



5 juni 2023
BBQ-seizoen!
17 mei 2023
Aarbeien
27 maart 2023
Basisrecept
Share by: