Zink is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Het is belangrijk voor de groei en ontwikkeling, de hersenfunctie (cognitie, gedrag, stemming), het immuunsysteem, de stofwisseling, de wondgenezing, het functioneren van de alvleesklier, het hart en de schildklier, de vruchtbaarheid, de bloedstolling en het functioneren van de darmen en de zintuigen.
Een tekort aan zink kan heel veel verschillende symptomen geven. Denk bijvoorbeeld aan:
Vooral als je ziek bent (verkoudheid, griep. luchtweginfecties etc.) heb je snel een tekort aan zink.
Maar ook een lekkende darm (leaky gut), coeliakie, colitis ulcerose, acné en rosacea worden in verband gebracht met een zinktekort.
Zink kun je vinden in vlees, gevogelte, vis, (ongeraffineerde) granen, bonen, noten, pitten en zaden. Met name in dierlijke producten zit veel zink. Zorg ervoor dat je dagelijks producten eet waar zink in zit. Maak voor de lunch bijvoorbeeld eens deze crackers:
Ingrediënten:
50 gram pompoenpitten*
30 gram zonnebloempitten*
30 gram sesamzaden*
60 gram gebroken lijnzaad
60 gram boekweitmeel/kikkererwtenmeel
1 tl zout
1 tl venkelzaad/komijnzaad/oregano
35 ml olijfolie
180 ml water
*gebruik ongeroosterde en ongezouten zaden en pitten.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden celcius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een maatbeker het water met de olijfolie.
Schenk het water en de olijfolie al roerend bij de droge ingrediënten.
Roer alles goed door en laat het beslag een paar minuutjes staan, zodat het water een beetje wordt opgenomen. Het moet een dikke stroop worden.
Schenk het beslag uit over de bakplaat en verdeel het gelijkmatig tot een dunne plak.
Zet de bakplaat 45 minuten in de oven, draai daarna de hele cracker om en bak hem nog 10 minuten.
Laat de cracker helemaal afkoelen op een rooster en breek er stukken van.
Je kunt de crackers het beste onafgedekt bewaren in een kom. Leg er eventueel een theedoek overheen.
Smakelijk eten!