Voor deze week maakte ik de volgende gerechten klaar:
- Kipgehaktballen uit de oven
- Zalm uit de oven
- Griekse salade
- Gebakken spinazie
- Zoete aardappel uit de oven
- Quinoa
Ingrediënten
Kipgehaktballen uit de oven
300 gram kipgehakt
1 ei
1 tl gemberpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 el sojasaus
(glutenvrij) paneermeel
Zalm uit de oven
2 stuks zalmfilet
gedroogde kruiden (oregano, tijm, basilicum etc.)
zeezout
milde olijfolie
Griekse salade
4 tomaten
1/2 komkommer
1 paprika
1 rode ui
100 gram zwarte olijven
paar takjes verse peterselie
paar takjes verse munt
200 gram (plantaardige) feta
3 el extra vierge olijfolie
2 el rode wijnazijn
1 tl oregano
zeezout
peper
Gebakken spinazie
300 gram spinazie
knoflook
milde olijfolie
zeezout
peper
Zoete aardappel uit de oven
100 gram zoete aardappel in blokjes
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
milde olijfolie
zeezout
peper
Quinoa
150 gram quinoa
Stappenplan
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
- Meng alle ingrediënten voor de kipgehaktballen. Voeg zoveel (glutenvrij) paneermeel toe als nodig om een samenhangend, maar niet te droog mengsel te maken. Vorm zes gehaktballen van het mengsel en leg deze in een glazen ovenschool bekleed met bakpapier.
- Vet de bodem van een ovenschaaltje in met milde olijfolie. Leg de zalmfilets in de ovenschaal en kruid ze met zout, peper en kruiden naar smaak.
- Meng in een glazen ovenschaaltje alle ingrediënten voor de zoete aardappel.
- Zet de gehaktballen, de zalm en de zoete aardappel in de oven.
- Haal na 15 minuten de zalm uit de oven.
- Haal na 25 minuten de gehaktballen en de zoete aardappel uit de oven. In de tussentijd ga je verder met de volgende stappen.
- Was de spinazie en doe hem in een glazen schaal. Dek de schaal af en zet in de koelkast.
- Kook de quinoa volgens recept.
- Snijd de tomaten en paprika in blokjes. Snijd de rode ui in halve ringen. Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een lepel. Snijd de komkommer vervolgens ook in blokjes. Snijd de olijven doormidden. Snijd de peterselie en munt fijn. Maak blokjes van de feta. Doe al deze ingrediënten in een glazen kom en meng goed. Voeg zeezout en peper naar smaak toe. Meng in een apart kommetje de extra vierge olijfolie, de rode wijnazijn en de oregano en klop met een kleine garde totdat er een dressing ontstaat. Voeg de dressing toe aan de salade en meng goed. Dek de kom af en zet in de koelkast.
- Laat de gehaktballen, zalm, zoete aardappel en quinoa even afkoelen en zet ze dan (afgedekt) in de koelkast.
- Als de gehaktballen en zoete aardappel volledig zijn afgekoeld, verplaats je vier (van de zes) gehaktballen en de zoete aardappel naar de diepvries.
Weekmenu
Dag 1: Eén zalmfilet met 50 gram quinoa en één derde van de Griekse salade.
Dag 2: Twee gehaktballen met 50 gram quinoa en één derde van de Griekse salade.
Dag 3: Eén zalmfilet met 50 gram zoete aardappel en één derde van de Griekse salade.
Dag 4: Twee gehaktballen met 50 gram quinoa en 150 gram gebakken spinazie (bak op de dag zelf de spinazie samen met een teentje fijngesneden knoflook kort in milde olijfolie).
Dag 5: Twee gehaktballen met 50 gram zoete aardappel en 150 gram gebakken spinazie (bak op de dag zelf de spinazie samen met een teentje fijngesneden knoflook kort in milde olijfolie).
Smakelijk eten!